Tips Beli Rumah Lelong

 

Membeli rumah lelong kalau silap langkah boleh merugikan anda. Jika  langkah-langkah awal tidak dibuat sebelum hari lelongan. Oleh itu disini dikongsikan tips untuk membeli rumah lelong bagi mengelakkan atau mengurangkan kesilapan :

1. Pergi buat survey rumah yang dilelong.
Pastikan rumah tersebut kosong atau kalau ada penghuni, pastikan penghuni tersebut adalah penyewa. Jadi sekiranya sudah ada penyewa, jadi  anda tidak perlu lagi cari penyewa.Suruh penyewa tersebut sambung  sewa dengan anda. Keadaan rumah tersebut mestilah munasabah sebab nanti tidak perlu  buat banyak renovation.

2. Pastikan harga sekurang-kurangnya 10% dari harga pasaran
Lagi kurang dari harga pasaran lagi bagus. Lagi banyak anda buat untung. Tapi kalau anda mahu tinggal disitu , sudah lain cerita.

3. Letak target setakat mana anda boleh bid.
Bagi membolehkan anda tahu bila mahu keluar dari lelongan sekiranya lebih dari harga yang dijangkakan. Ini untuk memastikan harga lelongan tersebut adalah munasah untuk anda membuat keuntungan.

4. Kawasan tersebut mudah disewakan
Pastikan rumah yang anda lelong senang  untuk cari penyewa. Kalau boleh berhampiran dengan kemudahan awam.

5. Check dengan bank berapa banyak pinjaman yang anda boleh buat.
Ini untuk memastikan anda tiada masalah pinjaman tidak diluluskan. Disebabkan duit deposit tidak di pulangkan.

6. Pastikan sewa bulanan lebih dari installment bulanan
Buat survey tentang sewa bulanan rumah tersebut. Boleh survey dekat internet dan surat khabar. Ini membolehkan anda mendapat +ve cash flow dari pelaburan rumah anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *