Penjagaan Kulit Wajah Untuk Lelaki

Masih ramai lelaki di Malaysia kurang peka terhadap penjagaan wajah. Malah ada juga yang keliru dengan masalah kulit yang dihadapi. Masalah kulit seperti jerawat yang dihadapi ramai remaja, kulit berminyak dan kering, pigmentasi dan penuaan jika tidak dikawal akan memburukkan lagi keadaan kulit wajah.

Adalah amat penting bagi anda mengetahui serta memahami jenis kulit wajah sebelum melakukan sesuatu rawatan atau menggunakan produk yang bersesuaian. Ini kerana rawatan dan penjagaan wajah adalah berbeza mengikut jenis kulit seseorang. Dengan memahami panduan ini akan memudahkan lagi anda melakukan rawatan. Sambil itu dapatkan juga nasihat daripada pakar.

Perbezaan kulit lelaki dan wanita
Lelaki mempunyai kulit yang lebih tebal disebabkan lapisan kalogen yang lebih tebal dan epidermis atau sel yang lebih banyak. Peningkatan hormon testosteron menyebabkan kulit lelaki lebih berminyak dari kulit wanita.

Jenis kulit wajah lelaki di Asia
Kebanyakan kulit wajah lelaki Asia lebih sensitif dan alergik dengan keadaan serta cuaca persekitaran, dan mempunyai lebih banyak pigmen.

Masalah biasa kulit wajah lelaki
Kulit berminyak dan berjerawat serta kecederaan akibat penggunaan pisau cukur yang kerap merupakan masalah utama lelaki. Kulit menjadi lebih sensitif.

Kaedah penjagaan wajah yang betul
Cuci wajah dengan betul menggunakan pembersih wajah yang mengandungi exfoliants lembut. Gunakan penyegar dan pelembap selepas wajah dibersihkan. Gunakan krim pelindung matahari untuk melindungi kulit dari kesan cahaya matahari.

Produk pembersih wajah yang sesuai
Pilihlah produk pembersih wajah yang bebas haruman.

Penggunaan Masker wajah
Ramai lelaki menganggap penggunaan masker hanya untuk wanita. Anda silap, penggunaan masker juga boleh dilakukan lelaki. Ia bermanfaat untuk menyegar, memperbaiki dan menegangkan kulit wajah. Selain itu, ia juga baik untuk kelancaran peredaran darah dan merangsang proses pertumbuhan sel kulit.

Kandungan di dalam produk penjagaan wajah lelaki
Dalam setiap produk penjagaan wajah perlu ada bahan anti keradangan untuk menghalang proses penuaan. Bahan pelembap dan hidrasi antara elemen penting lain yang perlu ada.

Tindak balas produk penjagaan terhadap kulit
Disebabkan kulit lelaki lebih tebal, maka proses tindak balas produk penjagaan terhadap kulit wajah adalah lambat. Walaubagaimanapun cara penyerapan dan pemakaiannya adalah sama.

Kesan sampingan
Sesetengah bahan di dalam produk penjagaan wajah boleh menyebabkan keradangan kulit. Jadi pastikan bahan yang terkandung di dalam produk tersebut tidak mengandungi bahan tiruan. Pastikan tahap pH atau keasidan adalah normal (pH 5.5). Keradangan kulit juga terjadi kerana produk yang digunakan tidak sesuai dengan kulit.

Kulit yang sihat
Kulit wajah yang sihat ditandai dengan penghasilan kolagen, dapat mengatur penghasilan melanin dalam sel-sel kulit, serta dapat mengembalikan keseimbangan keanjalan kulit. Kesihatan kulit dapat diperoleh dengan membersihkan wajah dua kali sehari menggunakan produk bersesuaian atau menggunakan air bersih.

3 thoughts on “Penjagaan Kulit Wajah Untuk Lelaki”

  1. muka nampak tua disebabkan kekurangan lembapan pada kulit, ambil beras, kisar sampai halus, dan masukkan serbuk teh sedikit sebab teh ni mengandungi vitamin c, rendam dengan air suam2 panas dan masukkan dalam peti sejuk sehingga ianya sejuk dan sapu pada muka, biar selama 15-20 minute..
    atau sapukan air limau pada muka untuk memulihkan sel2 kulit mati, pastikan muka dicuci dahulu sebelum menggunakan limau..

    nak paling senang, ambil tuala dgn air suam panas, tutup muka dgn tuala ait panas tu sehingga air tu sejuk, ulang sebanyak mungkin. setelah itu cuci muka dengan air sejuk sebagai pengganti toner, bila muka terkena air panas, ianya akan membuka liang pori, mencuci dgn air sejuk akan mengecilkan liang pori tadi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *