Pakai Tampon Pecah Dara

tampon

SAYA berusia 22 tahun serta aktif dalam bidang sukan. Setiap kali datang haid, saya menggunakan tampon kerana apabila menggunakan tuala wanita, tepi kemaluan saya berasa gatal.

Adakah penggunaan tampon menyebabkan saya tiada dara kerana waktu kali pertama memakainya, saya terasa perit dan sakit pada kemaluan.
Adakah saya perlu meletakkan ubat pelincir sebelum meng gunakannya? Adakah cara lain menggunakan tampon tanpa rasa sakit?

Saya juga ingin tahu, adakah kekerapan memasukkan jari pada kemaluan boleh membuatkan seseorang itu sukar hamil?

MICHELLE
Kuala Lumpur

—————–

PENGGUNAAN tampon boleh menyebabkan koyakan pada selaput dara, tetapi tidak semestinya kerana ia ber gantung kepada jenis selaput dara dan bukaan lubangnya.

Begitu juga dengan memasukkan jari pada lubang faraj. Memandangkan tampon menyebabkan anda berasa sakit, anda boleh memilih untuk bertukar kepada penggunaan tuala wanita. Dalam kedua-dua keadaan, yang lebih penting adalah seseorang itu perlu kerap menukar atau menyalin pema kaiannya terutama pada hari pendarahan yang banyak.

Penjagaan kebersihan yang lebih teliti ini juga perlu se kiranya seseorang banyak berpeluh seperti selepas melakukan aktiviti senaman atau aktiviti luaran yang lain.

Ini dapat mengurangkan risiko jangkitan (yang lebih mudah berlaku dalam keadaan persekitaran lembap) dan geseran kulit akibat kelembapannya sehingga menyebabkan kega talan.

Penggunaan tampon dilaporkan boleh menyebabkan jang kitan pelvis. Ada keadaan di mana wanita terlupa untuk mengeluarkannya dan membiarkannya untuk tempoh yang lebih lama sehingga menimbulkan masalah.

Memasukkan jari ke dalam kemaluan memberi peluang kuman pada jari memasuki faraj dan boleh memberi risiko jangkitan faraj sehingga jauh ke dalam membabitkan rahim serta anggota pelvis lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *