Laporan Polis Online Mulai Akhir September Ini

konstabel polis wanita

Kini laporan polis secara online melalui portal laporan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tanpa perlu ke balai polis dijangka mula dilaksanakanhujung September ini.

Pengarah Pencegahan dan Pembanterasan Jenayah Bukit Aman, Datuk Wira Ayub Yaakob, berkata ini diikuti pelaksanaan sistem semakan laporan polis secara online di seluruh negara menjelang akhir tahun.

Pada peringkat awal pelaksanaan, hanya kes tertentu boleh dilaporkan secara online” Ayub Yaakob, Pengarah Pencegahan dan Pembanterasan Jenayah Bukit Aman

Katanya, laporan polis secara atas talian akan memudahkan orang ramai membuat laporan pada bila-bila masa dan di mana-mana saja.

“Sistem laporan polis secara online sedang dibangunkan dan ketika ini kita sedang meneliti pelbagai aspek, terutama dari segi perundangan.

“Antara perkara itu ialah keperluan tandatangan kerana ketika ini setiap laporan polis perlu ditandatangani pengadu. Mungkin pada peringkat awal pelaksanaan, hanya kes tertentu seperti kemalangan jalan raya yang tidak memerlukan tandatangan boleh dilaporkan secara online,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat kawasan perniagaan Senawang dekat sini semalam. Turut hadir, Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Osman Salleh. Bagaimanapun Ayub berkata, sistem laporan polis online diperkenalkan untuk menerima semua laporan.

Katanya, pengadu juga dalam sesetengah kes masih perlu datang ke balai polis untuk memberi keterangan lanjut dengan laporan secara online dianggap sebagai maklumat awal yang membolehkan polis mengambil tindakan segera.

Katanya, pengadu boleh membuat laporan polis secara online di mana-mana tempat di seluruh negara, tetapi tindakan susulan dilakukan oleh balai polis tempat kes berlaku.

Sementara itu, katanya sistem semakan laporan polis secara online kini dilakukan secara projek perintis di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya.

“Ia membolehkan pengadu memeriksa kemajuan siasatan kes yang dijalankan. Dari segi penggunaan, pengadu akan diberi kata laluan yang membolehkan hanya dia mengetahui kes itu,” katanya.

Beliau berkata, pelaksanaan kedua-dua sistem itu adalah antara usaha berterusan polis mempertingkatkan kecekapan perkhidmatan serta seiring dengan tahap kesedaran dan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) yang tinggi di kalangan rakyat.

Perhatian! Sebarang laporan polis hendaklah dibuat di balai polis berdekatan tempat anda. Ini merupakan berita sahaja, harap maklum..

Facebook Polis Diraja Malaysia https://www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia

Laman Web Rasmi Polis Diraja Malaysia www.rmp.gov.my/

42 thoughts on “Laporan Polis Online Mulai Akhir September Ini”

  1. Di tmn orkid bt 9 cheras,kedai massage yang bernama Shalala kesemua yer thai girl bekerja ada membuat khidmat sex dn b2b massage,saya harap pihak polis dapat menangani kegiatan tidak bermoral ini dengan segera..terima kasih.

  2. mardiah ibrahim

    Salam disini saya ingin membuat aduan berkenaan pembelian secara online.oleh kerana saya sudah terkena saya tidak mahu orang lain turut tertipu dengan orang yang sama…disini saya mempunyai bukti seperti no acc serta no tel orang tersebut..saya harap pihak pdrm dapat membantu saya

  3. Assalamualaikum… sy nak buat laporan tentang kedai makan warong tok kenali berdepan dengan wisma rampai dan bersebelahan dengan rampai karoke.. dia mengguna kan nama melayu dan juga ayat2 jawi.. sebenarnya pemilik primis ini cina.. tukang masak untuk masakan panas nya adalah warga myanmar pembantu dapor wanita pula indon dan melalui maklumat kedua mereka tiada pasport sah.

  4. Assalam ,di depan rumah saya ada sebuah rumah pprt taman sri bayu jelawat 16370 kelantan selalu membunyikan muzik di dalam kereta yang amat kuat tidak kira siang dan malam menggangu ppenduduk setempat,minta kerjasama pihak berkuasa mengambil tindakan yang sewajarnya

  5. En.Lee Dawata bin Dahlan

    Slmt petang. Saya ingin membuat aduan mengenai pembelian barangan tetapi penjual tidak menghantar barangan seperti yang dijanjikan.
    Nama penjual En.Daswani, no telefon 0198870585.alamat di kuching sarawak.mohon tindakan selanjutnya utk siasatan.

  6. mat salleh ismail

    Assalamualaikum, dengan ini saya ingin melaporkan bahawa, terdapat salah laku, gangguan kepada ahli keluarga saya, sanak saudara, rakan2 facebook dr individu yang tidak dikenali.di sini saya lampirkan maklumat lanjut berkaitan penggangu, bukti masej, gambar pengganggu, dan maklumat peribadi yang lain.report ini bertujuan sebagai perlindungan diri, keluarga, keluarga sahabat dan yang lain-lain.Dengan ini kami berharap, tindakan susulan akan diambil ke atas pengganggu.sekian

  7. Salam disini saya ingin buat laporan saya harap pihak polis ambil tindakan terhadap kes rompak pagi di sekitar taiping n kes curi barang dlm kereta dlm pkul 6 pagi, terutama di kawasan rumah hijau, taman sri kota , taman sri hijau, harap tambah rodaan lbh waktu 6 pagi… thank you

  8. Assalammualaikum,saya nak buat aduan tentang penipuan SCAM,oleh kerana tidak mahu kejadian ini berlaku kepada orang lain,ingin saya berkongsi kepada semua,diharap pihak polis dapat membantu saya. Saya ada bukti pembayaran dan no. acc penerima,nama penuh dan alamatnya. Bagaimana saya ingin meneruskan aduan ini?

  9. Salam 1 Malaysia Tuan/puan
    Tujuan disini,untuk membuat.laporan mengenai seorang budak lelaki brrnama Thava Raj.berumur 25-26 tahun,tinggal di kawasan sepang Selangor.
    Saya salah seorang membuat kuttu secara kawan kawan dikelilingi saya,tetapi ada segelintir pemain dah lari selepas dapat duit merekanya,walaupun saya cuba menghubungi.mereka melalui nombor telepon bimbit mereka tetapi.gagal..
    Saya sudah bagitahu budak lelaki.itu bahawa kuttu itu.tidak boleh melaksanakan sebab gagal.menghubungi mereka.saya pun duit u saya akan.buat sefikit demi sedikit.setakat ni.i dah byr sebanyqk 350baki saya akan byr secara bulanan.tetapi dia enggan..asyik sms dgn kata kata kotor dan asyik telefon saya dan mengganggu.dia ugut saya nak paparkan nama i di sekitar tempat saya dan facebook.sebab dia kurang ajar dgn kata kata dia i pun balas mesej dengan kurang ajar..saya ada semua mesej yg dia hantar.Tuan/Puan tolong mempertimbangkan permintaan saya untuk menggelakkan diri i dari mesej yg kotor dan penerimaan panggilan telepon.saya bukanya tak nak bayar tetapi i akan bayar ansuran..baki dia tertunggak 450..

  10. saya nak bertanya boleh tak sekianya saya membuat laporan polis terhadap seesorang yang tidak dikenali yang menhantar sms berbaur fitnah. dia juga sering mengganggu keharmonian rumah tangga saya.

  11. Harap kes-kes keganasan rumahtangga juga di buat secara on9…mugkin ramai isteri-isteri jadi mangsa keganasan rumahtangga tetapi tdk berpeluang membuat report…dengan cara on9 ini mereka dpt melaporkan penderaan terhadap mereka

  12. Assalamualaikum..saya nak buat aduan..Di tapak pasar tani Taman seraya Ampang ada seorang lelaki gila yang menganggu ketenteraman peniaga di sini seperti mencuri,menganggu dan sebagainya..saya harap dapat selesaikan kes ini dengan segera…

  13. muhammad syahrul fahmy

    Assalammualaikum. Saya ingin membuat laporan berkenaan kes pembelian secara online, d’maumkan bahawa barangan tersebut tidak sampai dan bayaran telahpun dibuat pada hari jumaat lalu. Barang yang dibeli ilah sejenis telefon bimbit.
    162740014821 no account nya, nama putra. +60168951533 no telefonnya. Minta tolong dari pihak anda.

  14. Selamat petang saya nak buat aduan saya sewa sebuah unit condo dan nama di atas penyewa tu memang atas nama saya…ttpi selalu saya balik kampung jadi sy ada kawan pompuan yng tinggal rumah tu tpi selepas dia pun balik kampung..dia ada kawan dia suruh tinggal di rumah aku..orang tu pun kkdang dia tolong kita bayar sewa rumah..setelah sy lama tinggal duduk d kampung apabila sy balik ke kl d rumah sewa saya orang yng tinggal situ tu tak benarkan sy lgi masuk…dia tu orang negro dan dengar khabar dia buat kerja scam..sy nak minta tolong buat dia tangkap..terima kasih

  15. Assalamualaikum , disini saya nak buat aduan , di sini perkampungan lorong mengkuang berapit 5 ,ada seorang remaja lelaki bermain meriam buluh , dia telah membuat kekacauan dan bising ditempat ini . lorong mengkuang berapit 5 , berdekatan dengan IKBN bukit mertajam , berhadapan rumah contoh . harap tuan ambil tindakan

  16. Salam,saya ingin membuat laporan,kedai pakaian dijadi kedai jual no ekor di 2 wisma yayasan pahang,jln pulang 2 ,Bandar baru,27000 jerantut,pahang,mereka mempunyai mesin printer kecil d bawa cashier laci

  17. Saya baru lepas kena ragut di jalan kubang rotan alor setar kedah. Jalan terlalu sunyi dan gelap. Harap pihak polis kerap malakukan rondaan di situ. Bnyak kes penjualan ketum di kawasan itu

  18. I hope that the police will take action against this insane person. His attack is drasctic and bombastic, known to have link with mobs and terrorist worlwide. also has another name and fake indenfication-Raman Bose-RTC-Sea Park-Level 3, CIMB BANK, PJ. He cause credible threat and violence to me and my family. He traps women between the age of 12-30 for the sake of marriage and romance. He is smooth criminal and evil politician. So PDRM kindly warn this wacko not to bother me anymore.

    Thank you,

    Angeline Marcues Raj

  19. Salam saya nak bust aduan tentang penipuan jual online …saya ada membeli barang dengan harga RM200 setelah membuat pembayaran seller terus lost kontek Dan mematikan talifon … ni nombor talifon Penipu tu 0136635803 .. Dan ini no account dia 151240026200 rizam bin rosli maybank … says harap pihak polis dapat membantu saya. :'(

  20. mintà jasa baik pihak tuan/puan untuk memantau sekumpulan remaja yang selalu membuat bising dengan cara memerah minyak motor untuk mngeluarkan bunyi yg menganggu kawasan kejiranan.. remaja2 ini selalunya akan mula membuat bising antara jam 7pm hingga lewat mlm. saya mempunyai anak kecil berymur 2 thn merasa tidak tenteram dgn situasi ini.. mereka selalu melepak di rumah no 9 jln 226/51A, 46100 petaling jaya.. harap pihak tuan dapat membantu.

  21. Assalamualaikum, saya sudah ditipu dengan pembelian online shop penipu iaitu instagram shop @onsome_shitshoes . Ramai orang lain yg ditipu. Kasut yg saya beli dengan harga rm100 saya dah bank in, tpi kasut tak sampai. Kemudian kedai tu bersetuju nak refund, tapi dia tak reply whatsapp sampai sekarang dan sekarang duit saya dia ambil. Saya ada banyak bukti. Saya harap pihak polis boleh bantu saya.

  22. Saya nk minta jasa baik polis di balai klang ambil tindakan dengan semua budak bawah umur yg merempit melepak di depan rumah saya dan buat maksiat terbuka dpn rumah saya dan lgsg tak ada rasa takut mahupun malu.kalau boleh tolong tegur atau beri amaran pada budak ibu bapa perempuan yg tinggal di situ bersama atok nenek dia segala tu . Macam tak ada otak lgsg . Punca kawan2 motor dia lepak sampai pukul 4 5pagi bising boleh di tuduh juga atas kecurian pecah masuk rumah di kawasan perumahan saya ini..tolong ambil tindakan .terima kasih.

  23. Assalamualaikum, saya sudah ditipu dengan pembelian online Iphone di wechat. Ramai orang lain yg ditipu.Iphone yg saya beli dengan harga rm700 saya dah bank in, tpi Iphone tidak sampai lagi.Sehingga sekarang saya masih tidak dpat apa2 barang yang saya laggan.Iphone jenis ip5s Saya ada banyak bukti. Saya harap pihak polis boleh bantu saya.

  24. mohd fadly sulaiman

    salam….saya mohd fadly sulaiman dari rembau,disini ingin saya maklumkan pada pihak tuan bahawa samsung sdiem yg bertempat di senawang negeri sembilan tel no 066701440,066701441,066701800,telah godam tel no saya,0136231051,01115430730,0136880541,0136416505,0196984184,dan 01115337608,mereka telah godam nombr tersebut,dari awal 2013 hingga kini,mereka menggunakan sistem 3G samsung sdiem,dimana dgn nombor trsebut mereka juga mggunakan google play app utk melakukan jenayah,dgn perjelasan ini,saya harap pihak tuan dpt membantu saya…dan trace nombor saya,agar kegiatan mereka

    trbongkar secepat mungkin,dan sebelum ini,mereka juga telah mengesan massage yg hendak saya hantar di bukit aman,melalui sistem telekomunikasi syarikat.iaitu samsung sdiem.

  25. Nama saya Encik Tan salah seorang penduduk di blok 2 tingkat satu Jln 7/116B, Kuchai Enterpreneur’s Park, 58200 Kuala Lumpur. Disini saya ingin membuat laporan mengenai dengan penyeludupan mercun haram secara besar-besaran pada musim perayaan hari Depavali di blok rumah flat yang saya duduki ini. Beberapa tahun baru-baru ini kaum India semakin menganas bermain mercun di kawasan rumah Flat yang saya duduki ini sehingga tidak bertimbang rasa terhadap jiran-jiran di sekitar kawasan rumah.

    Pada tahun lepas semasa perayaan Depavali ada sekumpulan kaum India menyambungkan mercun sehingga 60 kaki panjang di kawasan tangga rumah flat tersebut dari bawah bangunan flat hingga ke tingkat atas dan seterusnya melancarkan letupan secara merbahaya. Kumpulan kaum India ini amat ganas sekali, sesiapa saja menegur atau menghalang mereka berbuat demikian mereka akan menyerang. Saya juga difahamkan bahawa sekumpulan penduduk ini ada hubung kait dengan gang jenayah merbahaya yang dikehendaki polis iaitu GANG 36. Bila sebut GANG 36 tidak perlu saya jelas pajang lebar lagi ia sudah dikenali orang ramai sentiasa melakukan berbagai kes jenayah. Cuba bayangkan letupan mercun yang dilancarkan sekurang-kurangnya 20 letupan dalam satu jam selama 20 jam sekurang-kurangnya dalam sehari 4 hari berturut-turut ini tidak terkira masuk mercun yang berbunyi sederhana kuat dan berasap tebal yang tidak menyenangkan bila terhidu.Gang jenayah ini bukan saja menjual mercun ini kepada kanak-kanak kaum india malah menjual kepada kaum lain juga termasuk anak saya dan mengajar kanak-kanak bermain secara merbahaya sehingga anak saya cedera ringan akibat main mercun.Tidak dinafikan kaum Cina dan Melayu juga ada bermain mercun pada hari perayaan tertapi kedua kaum ini bermain secara bertimbang rasa terhadap jiran lain. Bagi kaum Cina mereka hanya bermain untuk meraikan adat kebudayaan tahun baru Cina didepan pintu mereka sahaja dan kaum melayu biasanya bermain in kawasan padang bermain yang luas tidak menggangu orang lain seperti kaum India.

    Maklumat yang diberi ini adalah benar, saya berharap pihak PDRM dapat menghantar pasukan Polis yang tidak beruniform datang memberkas dan merampas kesemua mercun yang diharamkan ini pada setiap tahun perayaan hari Depavali dan saya pasti hasilnya amat besar sekali. Rumah Flat ini mudah dicari, bila sebut saja rumah flat kos murah kawasan Kuchai Lama sudah dikenali ramai. Ia mengandungi 5 Blok, Blok 1, 3, 4 & 5 diduduki oleh kaum melayu dan Blok 2 diduduki oleh kaum Cina dan India. Pihak polis boleh menghubungi ketua Blok 1 untuk membincang dan merancang memberkas jenayah tersebut. Pondok UMNO gerai minum adalah kawasan yang amat sesuai sekali pihak polis berkumpul disitu menunggu sebab ia dibina di sebelahan saja Blok 1 dan 2. Harap maklumat yang saya beri ini dapat membantu pihak polis mengambil tindakan selanjutnya, terima kasih.

  26. Akmal..ape name wechat tu? sebab saya rasa saya pun dah ditipu di we chat.. sama jugak..die jual I phone 5..dah bank in duit..tapi still xdapat handphone..boleh saya tau nama we chat n no akaun yg di bank in kan?

  27. Asadullah bin muhammad

    saya tela mencari di merata tempat saya tidak dapatdi tangan saya .saya hendak memberuhi passpord saya dan pejabat passpord di mardan .

  28. Assalamualaikum..saya nak buat aduan pasal mesin judi laptop di Taman johor,berdekatan perindustrian taman johor..JNP ..yang beroperasi 24 jam..tolong buat tindakkn..

  29. muhd irfan danial

    Asalam saye nk buat laporan kerana saya tertipu untuk mambeli acc melalui internet sebanyak 2 kali saye ada nombor telefon orang yg tipu saya

  30. Laa.. ini bukan page utk buat laporan polis la… harap yg reti baca tu, baca bukak mata besar2 sikit.. baru paham apa yg disampaikan.. cover sikit sakai tu…

  31. Di The Scott Garden, Jalan Klang Lama. Depan jalan besar tepi ‘Yellow Line’ parking kereta dipaksa bayar RM15.00 sejam oleh gang india yg jaga kereta. India itu memberitahu tempat parking ini dikutip wang dari jam pukul 7pm sehingga pagi oleh mereka. Double yellow tepi jalan pun kena bayar India Gang itu. Apa kuasa polis terhadap mereka? Dia orang lebih besar lagi DBKL? Berani paksa orang bayar bila parking tepi jalan yellow line lagi pun harga paling harga di Malaysia kah. Gangster apa itu???? Harap polis tangkap segera. Terima Kasih.

  32. I want to complaints about 2 police in kota syabandar(lasted eyes on Malaysia in melaka)at industrial space slander me and another girl doing something Improper behavior on the car and force us to bribe money to them at 19/7/2016 the time 1.15a.m.that 2 policeman ages is belong in 24-35yrs.Once of them is wearing a gun and the model is HK-MP5.PLEASE SERIOUSLY TAKE ACTION IN THIS CASE!

  33. Sakai2 pun rajin pulak sakai ko membaca semua segala aduan dlm ni.. kalau tak , takkan ler ko tau smua tgh buat aduan kan . Bahasa elok sikit ye mat . Sakai2 tu rasa ko ni lebih dr sakai . Takde kerja cari kerja . Bodoh nak mati

  34. Oi antu kubur, ko tu yg Sakai, tgk nama ko pun dh cm x betul. Lau betul antu kubur, pegi balik kubur la. Nk komen org pulak. Ingt org kt cni nk main2 ke wt laporan. Betulkan nama sendiri dulu lah nk komen org. Main tembak je.

  35. Assalamualaikum sy nk buat report ada org mengikuti sy disekitar pc kltn dgn menaiki motor scooter namun plate tidak diketahui

  36. Saya hendak membuat aduan terhadap jiran Saya yang sukaa membela kucing. Saya duduk Di flat. Rata-rata kucing ITU berkeliaran,buang najis Di depan rumah Saya, Dan apabila Saya hendak membuka pintu, kucing tersebut berlari masuk didalam rumah. Keadaan kucing itu yang kotor Dan busuk. Kami sekeluarga tidak menyukai kucing Dan sudaaya hendak membuat aduan terhadap jiran Saya yang sukaa membela kucing. Saya duduk Di flat. Rata-rata kucing ITU berkeliaran,buang najis Di depan rumah Saya, Dan apabila Saya hendak membuka pintu, kucing tersebut berlari masuk didalam rumah. Keadaan kucing itu yang kotor Dan busuk. Kami sekeluarga tidak menyukai kucing Dan sudak dimaklumkan kepada pemilik kucing berkenaan terhadap tidak puas hati kami sekeluarga.. Tapi tidak diendahkan.terdapat lebih 7 ekor kucing termasuk anak kucing2 yang kotor Dan busuk berkeliaran serta dikurung. Ini.mengganggu ketenteraman kawasan flat. Saya dimaklumkan kepada pemilik kucing berkenaan terhadap tidak puas hati kami sekeluarga.. Tapi tidak diendahkan.terdapat lebih 7 ekor kucing termasuk anak kucing2 yang kotor Dan busuk berkeliaran serta dikurung. Ini.mengganggu ketenteraman kawasan flat Saya

  37. maslinaayu binti zaini

    seorang lelaki yang saya kenali telah dating ke rumah saya dan serang saya atas alasan saya menyibuk hal rumah tangga beliau(berdasarkan komen di fb) adakah saya layak untuk membuat aduan?

  38. Bagus juga jika ada ruang orang awam buat aduan macam ni. Mungkin ada mangsa yang terkena kes yang sama..

    Atau mungkin ada maklumat berguna. Dunia makin kecil sekarang, tak mustahil ada yang terbaca dan ada info yang boleh dikongsi..

    Dan bagus juga jika ada aduan terbuka terhadap polis yang melakukan kesalahan..atau polis yang tidak bertindak ikut prosedur yang ditetapkan.. Memang la ada bahagian integriti di Bukit Aman tapi kalau terdedah kat org awam, baru cepat dan serius sikit diberi perhatian

    Bagus juga ada ruang buat aduan khas di laman web ini, mungkin sahabat yang pernah ada pengalaman lalui apa yang dilalui oleh pengadu dan sama-sama bantu selesaikan.

    Bagi yang duk kutuk pengadu-pengadu di sini.. sebenarnya, telah membuka satu lagi langkah inovasi admin page ini.. Bukalah satu ruang untuk pengadu sama kongsi luahan hati, selain buat laporan rasmi di balai polis..

    ‘Polis dan orang awam, kan saling membantu..’

  39. Salam sejahtera,
    Saya nak buat aduan tentang orang yang sudah sebarkan aib saya di laman sosial facebook..dia jugak dah malukan keluarga saya dan bakal mertua saya.orang indonesia,saya kenal dia,pernah kerja satu kilang dgn dia..Saya ada bukti,gambar dia,dan gmbar saya yg dia sebarkan..harap dapat bantu saya..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *