Keputihan Punca Mandul

keputihan

Keputihan memang sinonim dengan wanita. Setiap wanita samada dewasa ataupun remaja sering mengalami keputihan. Ini merupakan situasi biasa kerana faraj dan pangkal rahim sememangnya mengeluarkan lendir atau cecair yang dipengaruhi oleh paras-paras hormon estrogen dan progesteron di dalam darah wanita untuk melindungi sel-sel dan dinding saluran faraj.

Apa itu Keputihan

Keputihan atau flour albus dalam istilah perubatannya adalah cairan yang keluar dari vagina yang ada kalanya disertai dengan kegatalan, nyeri dan rasa terbakar di bibir kemaluan. Cairan ini juga kerap disertai dengan bau busuk di samping menyebabkan rasa sakit sewaktu membuang air kecil dan menjalinkan hubungan seksual.

Cecair keputihan memiliki warna yang bervariasi. ada berwarna putih, kekuningan dan kelabu. Bentuknya pula berupa cecair, kental dan seperti kerak susu. Begitu juga dengan baunya, ada berbau telur busuk, tidak berbau dan ada juga yang hanyir seperti bau ikan.

Masalah Keputihan? Miss V Berbau Dan Gatal-gatal? Hilangkan SEAWAL 7 HARI!! Terbukti BERKESAN!..KLIK SINI SEGERA!

Tanpa lendir, sel-sel dan dinding saluran faraj akan menjadi kering dan rosak. Kekeringan akan menimbulkan masalah seperti pendarahan di dinding faraj dan kesakitan sewaktu hubungan seksual. Selain itu, pangkal rahim juga menghasilkan lendir yang memainkan peranan penting di dalam percantuman benih lelaki (sperma) dan benih perempuan (ovum) di dalam proses persenyawaan sebelum terjadinya kehamilan.

Perlu Rawatan Segera

Namun begitu, lendir atau keputihan yang terlalu banyak tidak boleh dipandang mudah. Ia perlu dirawat dengan kadar segera keranan keputihan kronik boleh menyebabkan kemandulan. Keadaan ini berlaku apabila keputihan yang tidak dirawat akan menyebabkan infeksi ke bahagian dalam rahim sehingga menyebabkan risiko yang bukan sekadar rasa gatal atau bau yang kurang menyenangkan tetapi merosakkan kilang telur, sehingga menyebabkan penyumbatan sel-sel telur dan seterusnya kemandulan.

Masalah Keputihan? Miss V Berbau Dan Gatal-gatal? Hilangkan SEAWAL 7 HARI!! Terbukti BERKESAN!..KLIK SINI SEGERA!

3 thoughts on “Keputihan Punca Mandul”

  1. saya berumur 33 tahun,berkahwin tapi belum dikurniakan cahayamata..2 kali keguguran..masalah saya sejak akhir2 ini saya mempunyai masalah keputihan..ianya pekat dan gatal,rawatan telah diambil tetapi masih berulang lg masalah saya…tolong beri nasihat yg sewajarnya yg patut saya ambil..terima kasih.

  2. Saya berumur 18 tahun.Says mengalami masalah keputihan tidak normal.Boleh berikan cara bagaimana untuk mengatasi masalah keputihan ini selain dari yg di nyatakan . .

  3. Saya berumur 2thun.saya sudah 2 tahun belum d karuniai buah hati.saya selalu kluar keputihan dan berbau busuk.biasa berbau telur.bagamana cara mengatasi masalah yg says alami

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *