7 Petua Semulajadi Cara Hilangkan Sakit Tekak

sakit tekak

7 Petua Semulajadi Hilangkan Sakit Tekak

Anda sedang mencari petua hilangkan sakit tekak? Berikut 7 cara membantu menghilangkan sakit tekak yang boleh anda cuba. Semoga perkongsian ini dapat membantu melegakan sakit tekak anda

1. Air dan Garam

Panduan:
1.Sediakan satu gelas air suam.
2.Campurkan ¼ susu teh garam ke dalam gelas, aduk.
3.Gunakan untuk berkumur.
4.Bila ada, Anda boleh memberi satu sudu makan Listerine untuk menyokong pembunuhan kuman.

Jangan pakai air sejuk sebab tidak berkesan hasilnya. Lebih baik gunakan air hangat. Air garam hangat mampumelegakan sakit tekak dengan cara kerja menghapuskan dan meneutralkan asid di tekak, mengurangkan rasa terbakar dan kesakitan pada tekak, serta mempercepat proses penyembuhan saluran tekak. Ingat, ramuan ini cukup dijadikan ubatkumur, bukan diminum (ditelan).

2. Air Putih

Air menjadi sumber kehidupan, Anda pasti setuju itu. Kekurangan cecair di dalam badan boleh menyebabkan pelbagaimasalah kesihatan, seperti tekak menjadi kering dan berhujung sakit. Salah satu ubat sakit tekak semulajadi yang murahdan boleh didapati di mana saja adalah air mineral. Air akan membantu mencairkan kahak dalam tekak, serta membuatmukosa atau dinding saluran tekak sentiasa lembap.

3. Air dan Limau

Ubat sakit tekak berkesan:
1.Ambil air masak sebanyak satu gelas.
2.Peras buah limau, lalu ambil air perasan sebanyak satu sudu makan.
3.Minum ramuan tersebut sehingga keadaan radang pada tekak boleh reda. Limau boleh dipakai untuk memberi kesegaran pada tekak.

Di dalamnya terdapat kandungan astringen yangdiperbincangkan boleh menjadi petua hilangkan sakit tekak dan hilang suara semulajadi. Khabarnya pun limau bolehmenjadi lawan bagi kuman-kuman yang bersemayam di dalam tekak.

4. Teh Hangat

Cara hilangkan sakit tekak semulajadi lain yang boleh Anda cuba yakni meminum teh hangat. Teh mempunyai antioksidayang boleh menyokong tubuh untuk memberi perlawanan terhadap jangkitan dan keadaan keradangan yangmenyebabkan sakit pada tekak. Anda boleh menambah perasan lemon dan madu ke dalam teh hangat untukmeningkatkan khasiatnya dalam melegakan sakit tekak.

5. Madu

Pada madu yang berasa manis ini terkandung sifat anti-bakteria, anti-virus, dan anti-kulat yang boleh bertindak melawan jangkitan kuman penyebab sakit tekak. Ini hanya maklumat lebih lanjut dari mata sebelumnya. Anda boleh makan madudengan air suam ataupun dicampur teh.

6. Air Cengkih 

Merupakan bahan rempah yang boleh dipakai untuk merawat sakit tekak. Pembuatannya mudah sekali, seperti ini:
1. Sediakan 1 – 3 sudu teh serbuk cengkih.
2. Masukkan ke dalam satu gelas air matang, aduk.
3. Pakai untuk berkumur beberapa kali. Ulas bersifat antibakteria dan anti-inflamasi yang boleh mengatasi keadaan kurang menyenangkan pada saluran tekak.

7. Sup Ayam

Pada petua atasi sakit tekak dan batuk pun, sup ayam adalah makanan yang disyorkan untuk mengubati batuk. Ternyata,ini juga sesuai buat pesakit sakit tekak. Pada bahagian kuah sup ayam terkandung natrium yang boleh melegakan radang tekak.