Info

Borang Permit Pergerakan PKP Rentas Negeri

Sebagaimana yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin pada 1 Mei lalu, pengecualian pergerakan rentas sempadan negeri menggunakan aplikasi mudah alih “Gerak Malaysia” hanya dibenarkan kepada dua kategori individu sahaja iaitu: 1. Orang ramai yang terkandas di kampung atau tempat-tempat lain untuk pulang semula ke rumah masing-masing, dan 2. Bagi mereka …

Borang Permit Pergerakan PKP Rentas Negeri Read More »

Cara Daftar BSN Online Banking

bsn register

Siapa lagi takde lagi BSN online banking dan tak pandai nak buat?? Please ikut step by step dalam gambar. Xperlu ke kaunter bsn untuk daftar. Make sure dah ada kad Atm serta ingat no tel yang didaftarkan. Kalau xbuat lagi, sila ke atm/kaunter BSN utk daftar/tukar no tel anda utk online banking. Berikut cara daftar …

Cara Daftar BSN Online Banking Read More »

Permohonan Geran Khas PRIHATIN RM3000

Geran Khas PRIHATIN

Geran Khas PRIHATIN RM3000 Sistem permohonan Geran Khas PRIHATIN RM3000 (GKP) telah dibuka mulai hari ini. Cara memohon Geran Khas PRIHATIN boleh dibuat secara online melalui Portal GKP Apakah Geran Khas PRIHATIN? Geran Khas PRIHATIN (GKP) adalah bantuan kewangan secara one-off berjumlah RM3,000 kepada Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro yang berkelayakan bagi meringankan beban …

Permohonan Geran Khas PRIHATIN RM3000 Read More »

Permohonan Moratorium Penangguhan Pinjaman Bank 6 Bulan

Penangguhan Pinjaman Bank

Bank Negara Malaysia (BNM) menegaskan bahawa peminjam tidak perlu membuat permohonan bagi moratorium penangguhan pinjaman bank 6 bulan. Bank pusat itu dalam kenyataannya berkata, peminjam hanya perlu menyelesaikan dokumentasi yang diperlukan bagi memberikan kuasa undang-undang ke atas moratorium. “Peminjam akan dinasihatkan oleh bank mengenai beberapa langkah ringkas seterusnya bagi melakukannya, Kenyataan terbaru Bank Negara dan …

Permohonan Moratorium Penangguhan Pinjaman Bank 6 Bulan Read More »

Penggunaan Pasport Imuniti Longgarkan Perintah Berkurung

Pasport Imuniti

Kerajaan dan organisasi di seluruh dunia sedang menimbangkan penggunaan pasport imuniti yang menjadi perdebatan hangat ketika ini, bertujuan melonggarkan perintah berkurung dan kawalan pergerakan akibat pandemik COVID-19. Dokumen berkenaan boleh mengenal pasti individu yang memiliki antibodi dan mengurangkan risiko penyebaran virus, sekali gus membantu mereka meneruskan aktiviti dan kembali bekerja. Pihak berkuasa kesihatan global dan …

Penggunaan Pasport Imuniti Longgarkan Perintah Berkurung Read More »

Bantuan Tunai Ihsan Covid 19 Negeri Johor

Bantuan Tunai Ihsan COVID-19 Johor sebanyak RM250 dan RM500 yang diumumkan adalah bagi mereka yang tercicir daripada menerima sebarang bantuan. Bagi memudahkan penyaluran bantuan kepada golongan sasaran, kesemua 56 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sudah melantik wakil / penyelaras bagi membantu mereka yang berkenaan membuat permohonan. Wakil / penyelaras akan dilantik oleh pusat saluran (Pihak …

Bantuan Tunai Ihsan Covid 19 Negeri Johor Read More »

Permohonan MITI PKP Untuk Perniagaan Teruskan Operasi

cara mohon miti pkp

Cara Mohon MITI PKP Dan Soalan Lazim Berkaitan Industri Dibenarkan MITI Kerajaan kini membenarkan beberapa sektor ekonomi untuk terus beroperasi sepanjang PKP 3. Berikut cara mohon MITI PKP dan soalan lazim berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) BAHAGIAN 1: SOALAN UMUM MENGENAI PERMOHONAN 1. Apakah sektor-sektor tambahan yang dibenarkan beroperasi …

Permohonan MITI PKP Untuk Perniagaan Teruskan Operasi Read More »

Jenis Jenis Kad Pengenalan Malaysia

kad pengenalan

Jom Ambil Tahu Jenis jenis Kad Pengenalan Di Malaysia Bagi rakyat Malaysia warganegara yang normal ataupun biasa, kita mempunyai kad pengenalan yang berwarna biru (MyKad) . Bagi permastautin tetap ianya berwarna merah (MyPR) dan bagi permastautin sementara ianya berwarna hijau (MyKAS) MyKAD Pemegang kad pengenalan ini  berstatus warganegara Malaysia. Kelayakn kepada seseorang yang mempunyai Sijil …

Jenis Jenis Kad Pengenalan Malaysia Read More »

Apa itu socmed? Maksud Socmed Adalah..

socmed

Tahukan anda maksud Socmed atau Sosmed adalah singkatan dari “Sosial Media” socmed adalah sebuah media untuk bersosialisasi satu sama lain dan dilakukan secara online Para pengguna socmed dengan mudah untuk menyertai, berkongsi, dan mencipta isi meliputi blog, rangkaian sosial, wiki, forum dan dunia virtual. Blog, rangkaian sosial dan wiki merupakan bentuk media sosial yang paling …

Apa itu socmed? Maksud Socmed Adalah.. Read More »

Masalah Kulit Jadi Kering? Inilah Punca Kulit Kering Di Muka & Badan

kulit kering

Masalah Kulit Jadi Kering? Inilah Punca Kulit Kering Di Muka & Badan SEMUA wanita mengimpikan kulit sihat dan berseri. Jadi, tidak hairanlah jika masalah kulit kering menjadi antara hal membimbangkan, terutama bagi mereka yang bekerja di pejabat melebihi lapan jam. Jika ditanya kepada mereka yang berdepan masalah ini, sudah tentu banyak cara dilakukan untuk mendapatkan …

Masalah Kulit Jadi Kering? Inilah Punca Kulit Kering Di Muka & Badan Read More »

Kesan Pengambilan Air Ketum Dan Kegunaan Secara Traditional

air ketum

Kesan Pengambilan Air Ketum Penggunaan Daun Ketum Secara Tradisional Daun ketum telah digunakan secara tradisional untuk mengeluarkan angin dalam badan dan meningkatkan tenaga untuk melakukan kerja berat. Malahan, air daun ketum juga dikatakan telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat penyakit tertentu seperti merawat sakit belakang, demam, batuk dan penyakit cacing serta sebagai penawar diabetes, …

Kesan Pengambilan Air Ketum Dan Kegunaan Secara Traditional Read More »

Ilmu Hutan, Jom Baca Ilmu Hutan Yang Sangat Berguna!

ilmu hutan

Anda nak masuk hutan? jom baca ilmu hutan yang wajib anda ketahui sebelum memasuki hutan Dengan jaringan kenalan yang lebih meluas hasil media sosial, semakin rancak pertumbuhan kumpulan/komuniti yang berkongsi minat yang sama – ADVENTURE dan OUTDOOR Tidak kira aktiviti apa pun, sama ada hiking, camping, 4×4 dan lain-lain lagi, asasnya tetap MASUK HUTAN. Di …

Ilmu Hutan, Jom Baca Ilmu Hutan Yang Sangat Berguna! Read More »

Cara Elak Litar Pintas Di Rumah

Litar pintas

Cara Elak Litar Pintas Di Rumah Buat pengetahuan semua, untuk mengelakkan kejadian litar pintas, ELCB (ELCB- Earth Leakage Circuit Breaker)yang berada dikotak suis utama (yang bila kilat kuat dia jatuh,pastu kita tolak naik semula keatas tu),benda itu adalah sangat penting untuk kita yang berada dirumah memeriksa sEbulan sekali. Caranya ialah dgn menekan butang ‘push to …

Cara Elak Litar Pintas Di Rumah Read More »

Cara Ukur Cincin Guna Pembaris

Cara Ukur Cincin Guna Pembaris Membeli cincin agak sukar terutama apabila anda tidak tahu saiz jari anda. Kebiasaannya dikedai, menggunakan cincin sample atau tolok cincin. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat hadir sendiri ke kedai, anda pasti tertanya-tanya saiz cincin anda sendiri. Terdapat 2 cara mengukur dan menentukan saiz cincin. Tips ini sangat berguna terutama …

Cara Ukur Cincin Guna Pembaris Read More »