11 Cara Petua Hilangkan Gelap Celah Peha Dan Ketiak

gelap celah peha dan ketiak

Macam mana ada kesan gelap di kawasan celah paha dan ketiak aku ni. Kawasan leher ni boleh lah terima sebab selalu terdedah matahari…logik jugak..ini kawasan terlindung pun berkarat jugak..ishh..ishhhh…

Kita selalu dengar rungutan orang yang mengalami masalah ketiak hitam, ataupun kawasan leher dan celah peha. Kawasan-kawasan yang terselindung ini mudah meninggalkan kesan hitam akibat kurang mendapat udara atau kerana penggunaan krim yang kurang sesuai.

Selain daripada itu, bertambahnya usia dan faktor pendedahan kepada sinar matahari menjadi penyebab utama warna kulit di belakang leher yang menjadi gelap. Penyebab lainnya adalah diabetes, kelainan genetis, perilaku sehari-hari yang tidak bersih dan juga bertambahnya atau berkurangnya berat badan secara tiba-tiba.

Sebab-sebab berlaku kesan hitam di celah ketiak, leher dan peha:

1. Deodoran yang tidak sesuai serta penggunaan tidak tepat antara punca berlakunya masalah ketiak hitam dan tona kulit tidak sekata. Bagi yang mempunyai kulit sensitif, kandungan di dalam deodoran boleh menyebabkan masalah kulit seperti merengsa dan sebagainya. Sisa deodoran yang tidak dibersihkan dan bercampur dengan peluh dikhuatiri mengundang bakteria dan menyebabkan ketika menjadi hitam.

2. Ia juga disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik contohnya ketika hamil.

3. Kaedah bercukur yang tidak betul akan menyebabkan kulit terluka dan meninggalkan parut.

4. Penggunaan alat pencukur yang tidak bersih dikatakan juga faktor yang menggalakkan pembiakan bakteria dan ketiak menjadi gelap.

5. Selain itu, pakaian yang ketat terutama di bahagian lengan dikenal pasti antara penyebab ketiak menjadi gelap. Pergeseran antara ketiak dan baju membuatkan bahagian ini tidak selesa.

Cuba amalkan tip untuk menghilangkan kesan gelap di bahagian intim dengan cara ini:

1. Pencuci Khas
Gunakan pencuci khas yang mampu membersih sambil melindungi bahagian intim anda. Pilih pencuci yang membantu memutihkan kulit di celah paha, ia membantu menghilangkan kesan gelap atau kehitaman pada bahagian ini secara lembut.

2. Skrub
Seperti wajah, bahagian intim juga sensitif dan mesti dijaga rapi. Lakukan skrub sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Gosok celah paha secara perlahan-lahan untuk membuang sel kulit mati. Jangan terlalu kuat kerana ia boleh mencederakan kulit.

3. Kebersihan
Jaga kebersihan, lap kering seluruh tubuh terutama pada bahagian celah paha. Pakai pakaian yang bersih, pilih seluar dalam yang selesa dan kering. Jangan pakai seluar yang terlalu ketat atau girdle yang kecil, ia menyebabkan paha bergesel dan kulit melecet. Akibatnya kulit menjadi gelap dan berparut.

4. Tabiat Menggaru
Jika berasa gatal pada bahagian ini, jangan menggaru. Gosok dengan lembut menggunakan kain atau tuala. Tabiat menggaru meninggalkan parut yang hodoh dan menjadikan kulit gelap serta menggerutu.

5. Kerap Tukar Pad
Ketika datang haid, tukar pad dengan kerap untuk kebersihan bahagian sulit. Jika pad terlalu penuh dan bocor sehingga terkena seluar dalam, ia boleh menyebabkan jangkitan dan kegatalan kulit.

6. Losyen Pencerah

Bagi anda yang mengalami kesan gelap yang serius, dapatkan bantuan ahli farmasi. Beli losyen atau krim khas yang dapat merawat kulit pada celah paha. Ia membantu mengurangkan kesan gelap tanpa kesan sampingan.

sumber: sembangkencang.com

Petua Tradisional

Baking soda
Baking soda bagus untuk exfoliant alami bagi kulit dan bagus juga untuk membersihkan kulit yang berwarna gelap atau warna yang tidak merata. Kombinasi dari baking soda dan air telah terbukti cukup efektif dalam mengatasi hyper-pigmentation yang terjadi di sekitar leher.

Berikut caranya:

1) Baking Soda
Campur 3 sudu baking soda dan 1 sudu air untuk mengentalkan campuran tadi. Sapu ke leher dan biarkan kering.
Bilas selepas 15 ke 20 minit, Buat 2 kali seminggu untuk memperbaiki warna kulit selama beberapa minggu.

2) Sireh dan Beras.
Kisar segenggam beras sehingga halus, campurkan dengan saun sireh yang ditumbuk lumat. Adun sebati, jadikan sebagai lulur. Lumur pada tubuh terutama bahagian yang bermasalah, gosok perlahan untuk buang sel mati dan daki. Kulit akan menjadi halus dan cerah.

3) Betik
Parut buah betik yang hampir masak sehingga halus, jadikan masker. Lumur pada celah paha, leher dan ketiak. Biarkan seketika, bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu tiga kali, kulit akan beransur cerah.

4) Serbuk kopi

Cara membuatnya sangat mudah aitu campur serbuk kopi dengan sedikit air suam. Sapukan pada leher yang berdaki, urut lembut agar daki tanggal. Lakukan cara ini setiap hari hingga daki dileher anda benar-benar hilang.

5) Kentang
Enzim catecholase dalam kentang mampu memutihkan bahagian kulit yang gelap di belakang leher. Mengandungi vitamin C dalam jumlah banyak membuatkan kentang mampu memutihkan dan menghaluskan kulit.

Cara membuat amat mudah. Parut kentang atau blender sampai halus, kemudian sapukan di leher. Biarkan selama 15 minit dan bilas dengan air bersih.

Cara lain lagi, campur jus lemon dan kentang yang diblender bersama kemudian sapu pada kulit yang bermasalah. Biarkan selama 10 sampai 15 minit dan bilas dengan air bersih. Lakukan tiap hari untuk kesan yang terbaik.