Hantaran Kahwin Pinjam Along

hantaran kahwin

Gara-gara terdesak melangsungkan perkahwinan apabila permohonannya mendapatkan pinjaman dengan institusi kewangan ditolak, seorang kontraktor binaan di sini kini hidup dalam ketakutan apabila ditipu ceti haram selepas terjebak dengan pinjaman wang daripada tujuh along, awal bulan lalu. { Tarikh 2011/09/24 }

Mangsa hanya mahu dikenali sebagai Zali, 31, pada awalnya ingin meminjam RM10,000 daripada along sebagai wang hantaran kepada pihak pengantin perempuan berikutan simpanannya tidak mencukupi.

Pinjaman antara RM750 hingga RM1,000 daripada setiap tujuh along itu mengenakan bunga antara RM1,000 hingga RM3,000 setiap minggu.

Ketua Biro Aduan Awam MCA Johor Bahru, Michael Tay, berkata hidup lelaki itu amat tertekan kerana dia bukan saja tidak mendapat sepenuhnya wang yang ingin dipinjam, malah diminta melunaskan bunga pinjaman berjumlah RM12,800 walaupun sudah membayar wang yang dipinjamnya.

Kes menimpa lelaki ini lain daripada yang lain kerana dia bukan saja ditipu kerana tidak mendapat sepenuhnya wang yang dipinjam, malah turut diminta menyelesaikan bunga pinjaman sedangkan pinjaman sudah dijelaskan.

Dia sepatutnya tidak perlu lagi membayar bunga pinjaman jika sudah melangsaikan pinjaman dibuat, namun dia masih diminta membayar bunga pinjaman setiap minggu yang berbeza-beza daripada setiap along, katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Tay berkata, lelaki itu meminjam daripada seorang along kepada along lain bagi mengelak dikenakan bayaran bunga, namun masalahnya berlarutan kerana masih diminta menjelaskan hutang itu.
Kes ini diibaratkan sebagai gali dan tutup lubang kerana lelaki itu menyangka dia tidak berhutang lagi dengan along terdahulu selepas menjelaskan hutang hasil pinjaman wang dengan along seterusnya, namun dia kini terjerat.

Kita meminta pihak ceti haram ini tidak menggunakan sebarang kekerasan terhadap mangsa serta memberikannya sedikit tempoh untuk menyelesaikan segala hutang berkenaan apatah lagi beliau tidak mampu serta baru saja mendirikan rumah tangga, katanya.

Sementara itu, Zali berkata dia sudah memohon pinjaman dari lebih 10 institusi kewangan berdaftar di negara ini tetapi gagal .

Saya buntu memikirkan perkara ini kerana kedua-dua keluarga saya dan mentua langsung tidak mengetahui mengenai hal ini walaupun majlis perkahwinan sudah selesai, namun wang hantaran masih lagi tergantung dan kerana itu saya memerlukan wang berkenaan, katanya.