Amirudin Shari Menteri Besar Selangor Baru

Amirudin Shari

Amirudin bin Shari (lahir 8 Februari 1980 di Johor, Malaysia) ialah ahli politik Malaysia dan kini Menteri Besar Selangor ke-16. Beliau ialah bekas pengurus pasukan bola sepak Selangor FA yang mengetuai pasukan itu dalam dua Piala Malaysia berturut-turut, 2015 dan 2016. Misi ke-33 yang terkenal untuk dimenangi pada 2015 dengan memenangi gelaran Selangor juga menjadi juara 2016 SUKMA di bawah Amirudin.

Amirudin memenangi percubaan pertama dalam kempen pilihan raya pada tahun 2008 sebagai calon muda yang membantu Parti Keadilan Rakyat, Parti Tindakan Demokratik dan Parti Islam Se-Malaysia kemudian membentuk gabungan Pakatan Rakyat yang mengalahkan Barisan Nasional buat kali pertama dalam sejarah pilihan raya Selangor. Pada tahun 2013, beliau mengekalkan kedudukan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor sebelum rombakan kabinet oleh Menteri Besar Selangor yang baru dan memberikannya sebagai Exco Kerajaan Negeri bagi Pembangunan Belia, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Keusahawanan.

Penglibatan aktif dalam Sayap Pemuda Keadilan, Parti Keadilan Rakyat sejak tahun 2004 dan telah dipilih sebagai Naib Ketua Bahagian. Pada 4 Januari 2014, Amirudin mengumumkan pencalonannya untuk jawatan Ketua Pemuda Keadilan dengan pasukan bersama Yang Berhormat Tuan Dr Afif Bahardin dalam barisan AMK Baru untuk pemilihan parti akan datang sebelum kalah kepada Yang Berhormat Tuan Nik Nazmi Nik Ahmad yang paling kempen yang menyedihkan sehingga sekarang

Walaupun sebelum dilantik sebagai Exco Kerajaan Selangor, Amirudin melibatkan diri dalam membuat dasar dan program negeri untuk belia dan sukan manakala beliau dianggap sebagai naib bagi Exco Kerajaan Selangor bersama-sama dengan YB Dato ‘Haji Yunus Hairi dan Jenice Lee. Mereka mencipta Penggerak Belia Tempatan (PeBT) dan menjadi jurutera banyak program belia hari ini di Selangor. Amirudin juga dilantik sebagai Naib Pengerusi Majlis Sukan Selangor semasa tempoh Tan Sri Khalid Ibrahim.

Semasa penglibatan awalnya dalam aktivisme sosial dan politik, Amirudin memperdalam semangatnya dalam pergerakan demokrasi, budaya, dan pelajar. Sesi perbincangan terbuka dengan Komuniti Seni Jalan Telawi (KSJT) untuk pencerahan.

Latar belakang peribadi

Beliau dibesarkan di Pontian, Johor. Beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Benut di Pontian dan memiliki pendidikan universiti di Universiti Putra Malaysia, lulus dengan ijazah Sarjana Muda dalam Sains Sosial. Beliau aktif terlibat dalam aktivisme pelajar semasa hari kampusnya dan dikenali sebagai pendebat yang mahir.

Selepas meninggalkan universiti, Amirudin bekerja sebagai penyelaras program di Institut Kajian Dasar, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berdedikasi kepada penyebab kebangkitan kebudayaan dan pembinaan masyarakat madani.

Sepanjang kariernya di Institut Kajian Dasar, Amirudin menjalankan penggubalan dan penyeliaan program kesedaran sosial termasuk politik dengan siri di bawah pengurusannya seperti Forum Intelek Awam, Program Islam Tanwiri dan juga Sekolah Politik, sebuah program yang mencerahkan politik untuk anak-anak muda.

Di samping itu, Amirudin memperoleh latihan khas mengenai persiapan pilihan raya ‘Bagaimana Melakukan Kempen’ di bawah Konrad Adenauer Stiftung yang diadakan di Berlin dan Munich, Jerman. Pengalaman ini amat penting kerana Amirudin selalu diberikan tugas-tugas mengenai logistik, komunikasi, dan penggerak atas penglibatan awalnya dalam Parti Keadilan Rakyat.

Pada bulan Mac 2005, Amirudin berkahwin dengan Masdiana Muhamad. Pasangan ini mempunyai enam orang anak.

Sumber: https://ms.wikipedia.org/wiki/Amirudin_Shari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *